Pokud jde o přípravu autentických a chutných asijských pokrmů, je nezbytné mít v kuchyni to správné vybavení. Jedním z nich, které mezi ostatními vyniká, jsou woky KEN HOM, známé svou výjimečnou kvalitou a univerzálností. Jsou nezbytnou součástí vybavení každého začínajícího kuchaře i profesionálního šéfkuchaře. Níže pro vás uvádíme postup pro správné používání karbonového woku KEN HOM, který nejen zlepšuje samotný proces vaření, ale také přináší do vaší kuchyně skutečný asijský zážitek.
WOKY Z ÚHLÍKOVÉ OCELI
Mezi nejoblíbenější typy patří rozhodně wok z uhlíkové oceli. Mnoho zkušených asijských kuchařů by nepoužilo nic jiného — tyto woky skvěle fungují a vydrží dlouhá léta.
Uhlíková ocel je cenově dostupný materiál, který velmi efektivně rozvádí teplo, takže dosažení optimální teploty je mnohem snazší než u jiných alternativ. Schopnost lépe odolávat vysokým teplotám také znamená, že wok je méně náchylný k opotřebení. A pokud jej používáte správně, získáte veškeré výhody nepřilnavé pánve.
Woky z uhlíkové oceli si vytvářejí vlastní nepřilnavý povlak díky nánosu uhlíkových částic. Tento proces se nazývá „seasoning“. Kromě toho, že ovlivňuje chuť jídla, značně usnadňuje i čištění woku.
PŘÍRODNÍ PATINA S NEPŘILNAVÝM POVRCHEM – VYPALOVÁNÍ („SEASONING“) WOKU KROK ZA KROKEM
Přírodní a účinný nepřilnavý povrch nazývaný patina vytvoříte vypalováním. Jak tedy správně vypalovat tyto tradiční čínské pánve wok?
1. Novou pánev nejprve musíte zbavit chemického ochranného povlaku, kterým byla opatřena při výrobě. Před jakýmkoliv použitím tedy nejprve vložte mísu woku na 5 minut do horké vody, aby povlak povolil. Poté použijte hrubou drátěnku s dostatečným množstvím mycího prostředku a drhněte ji alespoň 3–4 minuty, dokud nebude odstraněn veškerý průhledný ochranný povlak, a to jak zevnitř, tak také zvenku.
DŮLEŽITÉ: Pokud wok používáte na sklokeramické varné desce, včetně indukce, je nutné tento postup opakovat také na vnější spodní straně woku, tedy na dně, které je v přímém kontaktu s varnou deskou. Pokud by nebyl povlak odstraněn, mohl by se na varnou desku připevnit. Ujistěte se, že je wok jak zvenku, tak zevnitř důkladně umytý a vysušený, než začnete s vypalováním vnitřní části.
2. Nakonec pánev wok naplňte do cca poloviny vodou a přiveďte k varu. Následně vodu vylejte a pánev dobře osušte. Tím dostanete pryč zbytky chemické úpravy z výroby a pánev je připravena na patinování.
3. Karbonový wok KEN HOM silně vymažte z vnitřní strany tukem, použijte slunečnicový nebo kukuřičný olej, olej podzemnice olejné či jiný olej na smažení (NIKDY ALE NEPOUŽÍVEJTE OLIVOVÝ!), přebytečný tuk odsajte papírovou utěrkou.
4. Pozvolna zahřívejte svou novou karbonovou pánev na varné desce, dokud olej nezačne kouřit a přepalovat se. Poté wok sundejte ze zdroje tepla, nechte zchladnout a vytřete papírovou utěrkou. Proces zopakujte ještě 2-3x. (Na indukci mějte nastaveno 200°C.)
5. Uvnitř pánve se začne vytvářet tmavá skvrna (hnědá až černá), která se postupně rozšiřuje, s pánví je potřeba otáčet, aby se udělala po celé ploše. Tím je zahájen proces patinování, vytváření přirozeně nepřilnavého povrchu, který bude tmavnout, čím více budete svou wok pánev používat.
Vytvořená patina zajišťuje, že se povrch pánve wok stane přirozeně nepřilnavým, rychleji se zahřeje a následně udržuje potřebnou vysokou teplotu. Používáním tvořící se patina chrání vaši pánev také před rzí. Nejprve musíte wok pořádně rozpálit, poté teprve přidejte olej, následně zeleninu, maso, nudle nebo cokoliv jiného, co chcete smažit, párkrát promíchejte a můžete servírovat. Pokud pánev správně vypálíte, stane se vaším nejoblíbenějším pomocníkem v kuchyni.
Po použití pánev umyjte ručně v horké vodě a důkladně osušte čistou měkkou utěrkou. Aby se vytvořila přirozená ochranná vrstva zvaná patina, nepoužívejte mycí prostředky ani houbičku, pouze mycí kartáček, přichycené zbytky jídla nechte odmočit. Čas od času potřete vnitřní povrch pánve olejem. KARBONOVÉ PÁNVE WOK NIKDY NEMYJTE V MYČCE NÁDOBÍ, přišli byste o svou patinu!